Kosmisk fabel giver fantasien frit løb

 Af Christian Salling

Christine Laquets meteor-udstilling 2019, OK er en vildt fabulerende og fantasifuld totalinstallation, der brænder igennem!

De brune murstensbygninger der huser Udstillingsstedet Spanien 19C har igennem årene været hjemsted for mange eksperimenterede udstillinger med både danske og internationale kunstnere. Stedet er ofte en rugekasse for unge talenter eller udstillingskoncepter, der måske er lidt for skæve til at finde vej ind på byens mere etablerede gallerier.
Men trods sin beskedne størrelse, er Spanien 19C omdrejningspunktet for mange interessante projekter, hvor nye forbindelser skabes, og det er også dette faglige netværksarbejde, der har resulteret i den aktuelle udstilling med den franske kunstner Christine Laquet.
Titlen refererer til meteoren 2019, OK, der i år var faretruende tæt på at kollidere med jorden. Og det er netop denne fascination af himmellegemernes potentielle ødelæggende kraft, der er en vigtig inspirationskilde for Laquet.
Nyere forskning foreslår, at livet er kommet til jorden med meteornedslag, men samme himmellegemer kan lige så let tilintetgøre livet igen, og det er i dette spændingsfelt imellem skabelsen og døden at udstillingen 2019, OK udspiller sig.

Science Fiction-kunst
I indgangspartiet inden vi træder ind i selve udstillingsrummet, præsenteres vi for en finurlig samling af nærmest barnlige genstande: En novellesamling af Jules Verne indeholdende novellen La Chasse au météore og små Lego-tableauer af markante kvindelige rumpionerer.
Udstillingsrummet selv er beklædt med den karakteristiske gyldne mylar-folie, som NASA også anvender på rumfartøjer. I lokalet finder vi blandt andet en videoinstallation om en gruppe mennesker, der forsøger at genskabe civilisationen i en øde ørken.
Den apokalyptiske stemning forstærkes af malerier samt et par mærkværdige græsgrønne fabeldyr, på hvis overflade mikroskopiske menneskefigurer har indrettet sig. I rummets ene hjørne finder man desuden i en glasmontre den til lejligheden udlånte ”Aarhus-meteorit”, der i 1951 slog ned i Riis Skov.

Fuld fart på fantasien!
Laquet mestrer en bred vifte af kunstneriske genrer, og som samlet udsagn står udstillingen stærkt, med sine referencer til både feministisk futurisme, klimapolitik og kapitalismekritik. Jules Vernes novelle handler f.eks. om en guldmeteorit, der slår ned i Grønland, hvorefter alle verdens lande pludselig fatter enorm interesse for den kolde ø mod nord. Lyder dette på nogen måde lyder bekendt?
Særligt iøjnefaldende er fabeldyrene, der ved første øjekast virker nuttede, men ved nærmere eftersyn er hjemsted for hedonisme, kaos og død. Og netop denne fornemmelse af, at der under det umiddelbart tiltalende ydre skjuler sig underliggende konflikter og civilisationens potentielle sammenbrud, synes at være et gennemgående træk i mange af værkerne.
2019, OK er en af den slags udstillinger, der sætter fantasien i overdrive, men det er også en referencetung udstilling, der kræver tid af beskueren, før den for alvor folder sig ud. Ikke desto mindre er 2019, OK en fascinerende og anbefalelsesværdig udstilling, hvis man har lyst til at udforske nogle af byens kunstneriske afkroge.

5/6 stjerner
Faktaboks: Christine Laquet – 2019, OK 14 september – 6 oktober Udstillingstedet Spanien 19C Kalkværksvej 5A 8000 Aarhus C
Foto: Alle: Installationsfoto. Christine Laquet. 2019, OK, 2019, Spanien 19C. Foto: Christian Salling
Har Stiften fotos fra udstillingen kan disse med fordel anvendes i stedet.